Taiji Jian

(uitspraak tai tsjie djian, oude schrijfwijze T’ai Chi Chien)

Het Taiji zwaard is een rechtzwaard, heeft een dubbel snijvlak en flexibele punt. Het lemmet is gesmeed en daardoor flexibel. Een zwaard is als een muziekinstrument of een stuk gereedschap. Het moet goed in de hand liggen, goed voelen en bij je passen. Het zwaard kun je zien als een derde deel van je arm met de hand als verbindingsstuk. Je hebt dan een bovenarm, middenarm en onderarm (=het zwaard) die soepel vanuit de pols beweegt. Er zit dus wat vrijheid in de beweging in de hand. Het losmaken dient goed geoefend te worden, zodat je je zwaard leert kennen, gevoel krijgt met het zwaard, als is het een deel van jezelf! Bij de zwaardvorm is de aandacht in de punt van het zwaard. De energie stroomt vanuit de voeten naar het puntje van het zwaard. Door de aandacht naar de punt van het zwaard te brengen, kun je (leren) de chi vanuit je hand naar buiten (te) sturen. Hierdoor wordt het ook veel getraind door bijv. masseurs die in hun massage meer met chi-overdracht willen werken.

Tai Chi betekent letterlijk “het hoogst bereikbare” ofwel het uiteindelijke doel.

Jian betekent “zwaard”.

Taiji Jian betekent dus het uiteindelijke doel bereiken door middel van het zwaard.

Het Zwaard is een wapen behorend bij het Element Water. Het Zwaardspel is bijzonder geschikt om nieren en blaas en hun werkingsgebied (zoals vitaliteit, botten en gewrichten) te versterken of gezond te houden. Wanneer de nieren sterker worden heb je ook minder (of geen) last van koude en moeheid. In de Chinese filosofie zijn de nieren belangrijk voor een lang leven (de nieren en het hart worden bij de foetus als eerste gevormd). De nieren zijn de ‘zetel van je voorgeboorte-chi’, wanneer de nieren zijn uitgeput, eindigt het leven. Om deze reden wordt de Zwaardvorm in China veel beoefend door Senioren.

In de lessen leer je de Yang zwaardvorm van Chi Kiang Tao, bestaande uit 54 bewegingen. Tijdens de cursus ontvang je een reader ter ondersteuning van de lessen. Zwaarden zijn via Anahata Welzijn te verkrijgen.