Taijiquan

(uitspraak tai tsjie tsjoewan, oude schrijfwijze Tai Chi Chuan)

Taijiquan is een vorm van Qigong. Het is de sterkst werkende Qigong oefening die er is. Het is een bewegingsmethode waarin vloeiende, ronde bewegingen samen gaan met de ontwikkeling van de ademenergie (Qi of Chi). Taijiquan is ontstaan als een vorm van zelfverdediging, maar heeft zich ontwikkeld tot een totale oefening voor de gezondheid.

Wij leren de 47-Yangstijl aan in twee cursusjaren. Deel I (1/3 deel van de vorm) in het eerste cursusjaar en deel II in het tweede cursusjaar. De totale vorm uitvoeren (lopen) duurt ca. 12 minuten. Door iedere dag de vorm te lopen train je alle spieren en pezen, worden alle gewrichten gebruikt en alle meridianen aangesproken, de spijsvertering wordt bevorderd, de circulatie op gang gebracht, het zenuwstelsel versterkt en ontspannen en de ademhaling zal zich verdiepen. Iedere ochtend uitgevoerd is het een goede opwarming om de dag te beginnen.

Tai Chi betekent letterlijk “het hoogst bereikbare” ofwel het uiteindelijke doel. Het is een toestand van dynamisch evenwicht, waarbij yin en yang (de twee oerkrachten) bij elkaar komen en stabiliseren.

De kracht die alles in de natuur -dus ook in ons- in beweging zet, heet Chi (onze grootste chi/energiebron is de zon).

Tai chi verwijst naar het innerlijke, het geestelijke (de inhoud).

Chuan betekent “vuist”. Dit verwijst naar de gevechtskunst, het uiterlijke, het lichamelijk. Chuan is de vorm, waarin men probeert de tai chi te bereiken. Het voor jou het hoogst bereikbare te halen. Dat is voor iedereen weer wat anders.

Tai Chi Chuan: het uiteindelijke doel bereiken door middel van de vuist, het bewegen (de martiale kunst). Vorm en inhoud vloeien in elkaar over en zijn niet los te koppelen van elkaar.

Je kunt Tai Chi zien als een drievoudige kunst: levenskunst, gezondheidskunst, verdedigingskunst. Een kunst is iets wat je vergaart door te oefenen en die steeds beter kan worden. Het heeft geen grens. Bij een kunst moet je hele wezen betrokken zijn.

Yin en Yang zijn constant in beweging en in verandering. Daarmee behouden ze hun constante balans en harmonie. Gewone sporten hebben tot doel de spieren te versterken. De buitenkant van het lichaam is Yang en de organen zijn Yin. Door overontwikkelde spieren zal er een onevenwichtigheid veroorzaakt worden. De interne organen zullen extra hard moeten gaan werken om de balans te bewaren en zullen gaan verzwakken, omdat ze dat harde werken niet kunnen volhouden. Voor het beoefenen van Taijiquan probeer je het doel van ieder houding voor te stellen en gebruik je de volledige concentratie van de innerlijke geest. Hierdoor zal de yin/yangbalans versterkt worden.