Qigong

(uitspraak tsjie koeng, oude schrijfwijze Chi Kung)

Qigong is de algemene term voor alle oefeningen die te maken hebben met het beïnvloeden van de lichaamsenergie (Qi). Qigong betekent letterlijk: “door oefenen (gong) versterken van je vitale levensenergie (Qi)” en kent in China een geschiedenis van meer dan 2000 jaar.

Qigong bestaat uit eenvoudige, rustige, vloeiende bewegingen die met volledige aandacht op het ritme van de ademhaling worden uitgevoerd. De oefeningen hebben een diepe positieve uitwerking op lichaam en geest en kunnen van jong tot oud worden gedaan. In China zegt men: “met Qigong kun je gezond 100 jaar worden.”

Het doel van Qigong is het op gang brengen en stimuleren van de Qi-stroom. Door regelmatig de Qigongseries te beoefenen help je blokkades te verwijderen en fysiek en mentaal gezonder in het leven te staan. Door de activering van de meridianen en een diepere ademhaling helpt Qigong bij het verlengen van je leven en een terugkomen bij jezelf. Qigong is niet alleen een lichamelijke bezigheid. Door visualisatie en het voelen van je Qi wordt de werking versterkt.

Lichaam en geest

Chinezen gaan ervan uit dat lichaam en geest een onlosmakende eenheid is. Door het lichaam te trainen, oefenen we ook mentale en geestelijke aspecten. Wanneer de lenigheid toeneemt, zal het denken creatiever worden. Wanneer de lichamelijke balans groeit, versterkt ook de emotionele balans en daarmee het vermogen tot concentreren en zal de innerlijke rust toenemen. Door het doen van coördinatieoefeningen wordt meer inzicht en overzicht bij problemen verkregen en neemt de weerbaarheid tegen stress toe.

Qigong verbetert de lichaamshouding, versterkt de wervelkolom en laat de energie in meridianen, bloedvaten en lymfekanalen beter stromen. Door de rustige bewegingen worden de weefsels en organen zachtjes van binnenuit gemasseerd, het zenuwstelsel en de spijsvertering versterkt en de ademhaling zal zich verdiepen. Door bewust om te gaan met spanning en ontspanning in het lichaam zal ook de weerbaarheid tegen stress en ziekte toenemen.

De resultaten die je van Qigong mag ervaren, hebben betrekking op drie niveau’s:
1. lichamelijk: een betere gezondheid
2. sociaal: door het vergroten van het lichaamsbewustzijn en bewuste ontspanning zal men ook in het sociale leven emoties beter kunnen beheersen
3. geestelijk: een betere concentratie en het gemakkelijker kunnen ‘loslaten’ van vervelende ervaringen

Qigong voor verminderen of genezen van gezondheidsklachten

In moderne Chinese ziekenhuizen wordt Qigong dagelijks met zeer goede resultaten gebruikt als therapie tegen chronische klachten. Qigong kent in deze ziekenhuizen dan ook een hogere status dan de bij ons meer bekende acupunctuur. Veel baat bij Qigong hebben mensen met:

– Hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk

– Diabetes

– Menstruatieklachten

– Rugklachten, RSI, whiplash

– Spijsverteringsklachten (zoals bijv. Crohn)

– Ademhalingsproblemen, hyperventilatie

– Longklachten

– Spierziekten

– Herstel van CVA of burnout

– Herstel van operatie, bestraling of chemotherapie

– Slaapproblemen

– Stress, angsten en depressie

– ME (vermoeidheidssyndroom)

– Gewrichtsproblemen (reuma, artrose of artritis), fibromyalgie

Voorkomen is beter dan genezen

In het Verre Oosten gelooft men al 4000 jaar in het voorkomen van ziekte. Gelukkig komt er ook in het Westen steeds meer oog voor preventie. Zo is bijvoorbeeld wetenschappelijk aangetoond dat senioren die Qigong beoefenen 60% minder vallen dan hun leeftijdgenoten.

We leven in een veeleisende maatschappij waarin we steeds minder tijd hebben voor onszelf en voor elkaar. Het is een kunst om gezond en vitaal te blijven. Taijiquan en Qigong kunnen daar een bijdrage aan leveren, gebaseerd op de eeuwenoude Taoïstische wijsheid, die uitgaat van het zelfhelend vermogen van de mens.