De Chinese bewegingsleren Taijiquan en Qigong staan in Nederland bekend onder de naam Tai Chi. Het is ongetwijfeld een van de meest effectieve systemen in de wereld om je gezondheid te verbeteren en daarmee je energie en je prestaties op een hoger niveau te brengen. Deze eeuwenoude Tai Chi is momenteel de snelst groeiende bewegingsleer in de wereld en wordt dagelijks beoefend door tientallen miljoenen mensen.

Het is gebaseerd op de Taoïstische natuurfilosofie die uitgaat van het voorkomen van ziekte en daarmee een beroep doet op het zelfgenezend vermogen van de mens. Veranderingen die je kunt gaan merken: lichamelijk meer energie en/of minder klachten, meer emotionele stabiliteit, een betere concentratie en meer innerlijke rust.

Bewegen is als voedsel dat je absoluut nodig hebt om lichamelijk, emotioneel en mentaal gezond te blijven.

Inhoud van de lessen

Begin les

De lessen beginnen met warming-up, losmaken van de gewrichten, versoepelen van spieren d.m.v. rek- en strekoefeningen, coördinatie- en evenwichtsoefeningen. Hier wordt ruim de tijd aan besteed, omdat de uitwerking van de Qigong veel beter is als het losmaken goed gebeurd.

Qigonglessen:

Na het losmaken en opwarmen worden Qigongoefeningen gedaan. Dit kan zowel statische als dynamische Qigong zijn of (delen van) een oefenserie. De statische Qigongoefeningen, waarbij een houding wordt aangenomen, zullen minder vaak voorkomen in de lessen dan de vloeiend uitgevoerde dynamische Qigongoefeningen. In de eerste lessen zullen vooral losse Qigongoefeningen aan bod komen en combinaties hiervan en in de loop van de tijd komen daar steeds meer oefenseries bij.

Klik hier voor meer informatie over Qigong.

Taijiquanlessen:

Deze lessen zijn hetzelfde opgebouwd als de Qigonglessen. Echter in het laatste deel van de les zal aandacht besteed worden aan het aanleren van de 47-Yangvorm van Chi Kiang Tao. Iedere les wordt een klein stukje van de vorm uitgelegd en geoefend. Het losmaak- en opwarmprogramma en de Qigongoefeningen die hieraan vooraf gaan, dienen als voorbereiding en worden afgestemd op de vormbeweging die in die les aan bod komt. Door de bewegingen uit voorgaande lessen te blijven herhalen, zal uiteindelijk de gehele vorm kunnen beklijven.

Bij gevorderde leerlingen, waarbij het aanleren minder aan de orde is, zal meer aandacht besteed worden aan het verdiepen van de vorm, toepassingen en oefeningen in tweetallen.

Klik hier voor meer informatie over Taijiquan.

Taiji Jianlessen (zwaardvorm):

Deze lessen zijn hetzelfde opgebouwd als de Qigonglessen. Echter in het laatste deel van de les zal aandacht besteed worden aan het aanleren van de 54-zwaardvorm van Chi Kiang Tao. Iedere les wordt een klein stukje van de vorm uitgelegd en geoefend. Het losmaak- en opwarmprogramma en de Qigongoefeningen die hieraan vooraf gaan (tevens uitgevoerd met het zwaard), dienen als voorbereiding en worden afgestemd op de vormbeweging die in die les aan bod komt. Door de bewegingen uit voorgaande lessen te blijven herhalen, zal uiteindelijk de gehele vorm kunnen beklijven.

Klik hier voor meer informatie over Taiji Jian.

Einde les

Aan het einde van de les doen we afsluitende oefeningen, vaak gecombineerd met een korte meditatie.
Tevens zal op meerdere momenten in de les ook aandacht besteed worden aan zelfmassage.

Wat wordt geoefend?

Belangrijk zijn de ontspanning, de concentratie en het waarnemen van Yin en Yang in het lichaam en in de vloeiende vormbewegingen. Door de aandacht te leren richten op meridianen, acupunctuurpunten, organen of onderdelen van het lichaam krijg je een beter lichaamsbewustzijn, kom je beter in je voelen, wordt het hoofd rustiger en ben je beter in het hier en het nu aanwezig.

Verder zijn evenwicht, balans en coördinatie onderdelen waar we op oefenen. Daarnaast zal je merken dat timing, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen zich ongemerkt ontwikkelen en verbeteren.

Door het volgen van wekelijkse trainingen, kun je de zich herhalende oefeningen je eigen maken. Tijdens deze lessen is er persoonlijke aandacht en bijsturing, uitleg en achtergrondinformatie van de oefeningen. Tevens bestaat de mogelijkheid om documentatie hierover te ontvangen. Op deze manier wordt het gemakkelijker om thuis te kunnen oefenen en zo aan je gezondheid te werken.

Met name vanwege de grote uitwerking op ons ‘onbewuste’, levert dagelijks eventjes oefenen meer resultaat op dan bijvoorbeeld twee maal in de week een halve dag oefenen! Qigong is eenvoudig te leren, gemakkelijk te onthouden en bij dagelijks 15 minuten oefenen zal je al heel snel de weldadige werking bewust ervaren en kun je de algehele conditie blijvend verbeteren.