Anahata

De naam Anahata is gekozen, omdat deze naam verwijst naar het hartchakra (het energiecentrum van het hart).
Anahata is Sanskriet voor ongebroken, ongeschonden, ongedeerd, ongeslagen, onaantastbaar, zuiver en onkwetsbaar. Het is het vierde chakra van de zeven hoofdchakra’s, gelegen voor het hart. Anahata wordt gezien als de verbinding tussen de onderste drie chakra’s van de instincten met de bovenste drie chakra’s van het hogere, menselijke bewustzijn. Het vormt daarmee dus de verbinding tussen het spirituele en het aardse.
Dit chakra staat voor liefde, mededogen, empathie, compassie en verbinding met jezelf en met de mensen om je heen. Als we ons hart voor onszelf openen, dan kunnen we het voor anderen openen en verbinding creëren.

Vanuit mijn hart, wil ik graag anderen helpen en verbinden met elkaar. Jou op weg helpen om het leven vanuit jouw hart te beleven. Een hart dat open staat om van jezelf te houden zoals je bent. Een hart om te houden van de medemens, zonder oordeel. Een hart dat als spil fungeert om je bewustzijn te ontwikkelen en tevens de verbinding te behouden met het aardse.

Welzijn

Als het hartchakra goed functioneert, is er een gezonde verbinding tussen het spirituele en het aardse en houdt dit in balans. Dan is de verbinding naar jezelf en naar de medemens met liefde en compassie vervult. Op dat moment voel je je goed, dan voel je je wel, dan ben je wel. ‘Welzijn’ is in het Engels ‘Wellbeing’.

Logo

‘Hij/zij heeft een hart van goud’ is een spreekwoord dat we allemaal kennen. Het betekent dat deze persoon de eigenschap heeft om heel lief en hartverwarmend te zijn tegen iedereen.
In dit logo is het hart centraal geplaatst in de gouden kleur. Centraal, omdat het hart een belangrijk uitgangspunt is. De gouden kleur is in een lichter en een donker gedeelte weergegeven. Zoals het yin en yang in het Tai Chi symbool. Het staat symbool voor het deel van ons leven waar we ons bewust van zijn (het lichtere deel), en een deel waar we ons niet bewust van zijn (het donkere deel). Dit onbewuste gedeelte beïnvloed echter wel onze geestesgesteldheid, ons gedrag en hoe we ons voelen. Als we op zoek gaan naar deze onbekende gebieden, kunnen we ons ontwikkelen naar meer geluk en gezondheid. Hoe meer we ons ontwikkelen en ontdoen van de onbekende gebieden die ons hart kent, hoe meer ons hartje goud zal stralen.

Het vierde chakra, het hartchakra wordt geassocieerd met de kleur groen. In het logo is de kleur groen in meerdere nuances vertegenwoordigd, zoals ook het hartchakra uit een aantal schakeringen van de kleur groen is opgebouwd. De groene kleuren komen gecentreerd vanuit het midden, uitstralend in een spiraal naar buiten. Deze spiralende beweging maakt ook een chakra.
Met het gouden hart over het centrale deel van de spiralen geplaatst, staat het symbool voor de energie die we vanuit ons hart naar buiten toe uitstralen.

De trigrammen komen uit de Chinese I Tjing (het boek der veranderingen). Het staat voor de acht krachten of acht energieën t.w. hemel, aarde, vuur, water, donder, wind, bergen en meer. Deze trigrammen zijn in het logo opgenomen, omdat ze symbool staan voor het benaderen van een aandachtspunt (probleem, klacht) vanuit meerdere richtingen. Je zou ook kunnen zeggen, als het niet linksom lukt, dan gaan we rechtsom.
Wind is één van mijn persoonlijke symbolen. Ik zal dus zo veel mogelijk op een rustige, zachte en geleidelijke manier te werk gaan. Toch zal soms de donder nodig zijn om met kracht een plotselinge verandering teweeg te brengen.

Algemeen

Hoe kom je bij een logo met zo’n uitgebreide betekenis, waar zo veel in zit?
Eigenlijk was het simpel, ik droeg het vaak bij me als twee kettingen over elkaar. Totdat ik er opeens de waarde van inzag. De onderste ketting betrof een cirkel met groen/blauwe spiralen en in het midden een open ruimte. Over die open ruimte hing de tweede ketting. Een gouden hart met hierin een beetje as van onze overleden dochter. De combinatie van deze twee kettingen ligt aan de basis van het ontstaan van het logo.